Экономика » Анализ » Курс валют

Курс валют

Валюта – грошова одиниця національної держави. Але існують і колективні валюти, які використовують не в одній країні, а в кількох. Яскравий приклад – євро. Це наднаціональна валюта групи країн Європи.

Мало хто пам'ятає, що у євро був попередник — екю. Ця колективна валюта використовувалася групи європейських країн 1979–1998 роках, але вона застосовувалася переважно безготівкових розрахунків. Слово «екю» походить від англійського European Currency Unit (європейська валютна одиниця) та назви середньовічних французьких монет — тих самих, які д’Артаньян отримав за свого жовто-рудого коня.

Іноді держава використовує валюту іншої країни нарівні із національною. Наприклад, у Росії на початку 1990-х де-факто паралельно використовувалися рубль та долар США. За долари у ті роки продавали всі: і квартири, і одяг на базарі.

Валютний курс в Україні

Валютний курс – це вартість валюти однієї країни у валютах інших країн. Він визначає, наприклад, скільки рублів коштує долар чи єна.

Що впливає валютний курс?

Ціну валюти, як і будь-якого товару, визначає попит та пропозиція. Наприклад, у країні розвивається виробництво, підприємцям потрібні гроші, і вони готові запропонувати інвесторам добрий дохід. Якщо іноземні інвестори захочуть вкластися у ці проекти, їм знадобиться місцева валюта країни. Попит на неї зросте, а значить, і курс піде вгору.

Буває і навпаки. Коли іноземні інвестори з якихось причин залишають країну, попит на місцеву валюту знижується. Зазвичай це призводить до зниження курсу. Або, наприклад, держава включає друкарський верстат, щоб розплатитися за внутрішніми боргами. Валюти країни стає надто багато, і її ціна — курс щодо інших валют, та обмін валют — падає.

Насправді на курс валюти впливає безліч факторів. Наприклад, який обсяг товарів та послуг країна продає на міжнародному ринку та скільки закуповує, як змінюються ціни експорту та імпорту, як розвивається економічна ситуація в країні та світі. Важливу роль грають правила валютних операцій та режим валютного курсу, які встановлює центральний банк.

Що таке валютні режими та який режим у нас у країні?

Режим валютного курсу залежить від того, наскільки держава готова проводити освіту курсу. Якщо держава взагалі не втручається, курс називають вільно плаваючою. Якщо у певні моменти центральний банк країни включає механізми впливу, курс називається керованим плаваючим, і якщо держава жорстко встановлює курс, він називається фіксованим.

Плаваючий курс валют

Він залежить лише від попиту та пропозиції на валюту. Центральний банк не встановлює якогось цільового значення курсу національної валюти або траєкторії його зміни.

При цьому коли курс різко стрибає, наприклад, на тлі політичних новин, центральний банк може купувати або продавати валюту на внутрішньому ринку, щоб згладити ці коливання. Але його мета – зберегти фінансову стабільність у країні, а не досягти певного значення курсу.

У надзвичайних обставинах центральний банк іноді запроваджує тимчасові обмеження на операції з валютою, які також впливають на курс. Наприклад, після введення санкцій у лютому 2022 року Банк Росії встановив ліміти на зняття готівкової валюти та валютні перекази за кордон. Але курс залишився плаваючим – його, як і раніше, визначають попит і пропозицію.

Керований плаваючий курс валют

Центральний банк контролює процес формування курсу. Наприклад, ставить валютний коридор. Скажімо, такий: долар повинен коштувати не менше ніж 30 і не більше 35 рублів. Якщо курс виходить за межі коридору - припустимо, долар підвищується до 38 або падає до 28 рублів, - держава вживає заходів. Центральний банк починає купувати чи продавати іноземну валюту, тобто здійснювати інтервенції, щоб скоригувати курс. Таким чином, за допомогою інтервенцій вдається змінити співвідношення попиту та пропозиції та, відповідно, повернути ціну валюти у встановлений коридор.

Фіксований курс валют

Найжорсткіший режим: центральний банк країни прив'язує курс до валюти іншої держави або валютного кошика, що складається з кількох найпоширеніших валют, наприклад, долара та євро.

До 1990 року у нашій країні був фіксований курс. Допустимо, у 1960–1970-ті роки всі люди в СРСР знали, що долар коштує 60 копійок, не більше і не менше.